четвер, 22 лютого 2024 р.

МОВА - ЖИТТЯ ДУХОВНОГО ОСНОВА









Кожна людина має завжди пам’ятати хто вона, звідки родом, де її коріння, повинна знати свою мову, любити її, цінувати, збагачувати, берегти, бо рідна мова – це мова, нашої Батьківщини, що першою засвоюється  і залишається зрозумілою на все життя.

З нагоди Міжнародного дня рідної мови бібліотеками Кам’янець-Подільської МЦБС проведено ряд заходів:

·           центральна бібліотека імені Костя Солухи організувала в територіальному центрі соціального обслуговування «Турбота» літературно-мистецьку композицію «Мова – живе коріння роду і народу». Під час заходу для мешканців та клієнтів Центру було продемонстровано цікаві інсценівки у виконанні студентів Кам’янець-Подільського фахового коледжу харчових технологій, декламувались поезії про мову, а також звучали пісні у виконанні аспірантки КПНУ імені Івана Огієнка Христини Мельник.

·           бібліотека-філія № 2 для вихованців підліткового клубу «Говерла» провела День української мови «Рідна мова – національна ознака культури». Бібліотекар зробила для присутніх екскурс в історію виникнення Міжнародного дня рідної мови, ознайомила з державотворчими функціями української мови, шляхами її становлення, з Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», а також з основними змінами у новій редакції «Українського правопису» (2019). Захід доповнив перегляд відеопрезентації «21 лютого – Міжнародний день рідної мови». Присутні прослухали поезії про українську мову (М. Лотоцького «Не говори: в нас мова солов’їна», В. Лучука «Клятва», Д. Білоуса «Чудесні барви»), записи пісень «Батьківська мова» у виконанні Тетяни Шарган, «Мова єднання» у виконанні Наталії Бучинської. Крім того, учасники заходу ознайомилися з літературою книжкової виставки «Мово рідна, живи в ріднім домі», на якій підібрана література про історію виникнення української мови, підручники з сучасної української літературної мови, ділової мови, а також довідники і словники.

·        З метою виховання любові до рідної землі, до рідної мови, до її носія – українського народу, до держави Україна, до народних традицій, бібліотека-філія № 3 провела для школярів 4-Б класу (класний керівник Татьяна Споденейко) ліцею № 15 мовний калейдоскоп «Мова – життя основа». Під час заходу діти ознайомилися з історією виникнення свята рідної мови, розказували вірші та пройшли цікавий мовознавчий квест і вікторину.

·           бібліотека-філія № 8 провела для молодших користувачів мовний колаж «Магія рідного слова». За допомогою підготовлених матеріалів присутні ознайомились з красою рідного слова, дізналися як потрібно любити та шанувати рідну мову. Малеча висловлювала свої думки, ділилась своїми відчуттями, виказувала гордість з того, що є носіями великої мови, яка ввібрала в себе все: сум радість, гумор і щирість – всі кращі риси, притаманні українському народу.

·        в Довжоцькій бібліотеці-філії Кам'янець-Подільської МЦБС з нагоди Міжнародного дня рідної мови відбулась бібліогра «Майстерня слів». Користувачі-діти вивчали рідну мову, беручи участь у іграх: «Добери слово в риму», «Скажи лагідно», «Скажи навпаки», «Один і багато»; конкурсах «Загадковий», «Казковий», «Що тут не так», а також декламували вірші про мову, розказували прислів'я та приказки та слухали легенду про українську мову. А ще познайомились з цікавими книгами під час презентації книжкової виставки «Мова – серце народу».

·           З метою виховання шанобливого ставлення до рідної мови бібліотека-філія села Смотрич разом Смотрицьким закладом культури провели заходи до Дня рідної мови. А саме в бібліотеці  відбувся майстер-клас «Спроба каліграфії». Мистецтво писати розбірливим, гарним і чітким почерком так само важливе, як і розмовляти українською мовою. 

Немає коментарів:

Дописати коментар